”Ni äter väl inte margarin va?!” skrev Hippihäxan för några veckor sedan, och betonade att ”margarin är ingen naturlig produkt, inte det minsta!”. Hon berättar att när man gör margarin ”så tar man någon billig olja oftast palmolja som fraktats hit i tankbåtar (på tillbakavägen har tankbåten såklart en annan last. Ibland kemikalier som inte alls är något man borde stoppa i munnen, tror ni tankarna är klinisk rena när det sedan är dags för olja igen?)”. Därefter listar hon en rad otrevliga ämnen som används vid tillverkningen:
”Extraktionsbensin för att utvinna fettet ur oljefröer. Aceton för att ta fram den del av oljan som har rätt egenskap. Syrabehandling med fosforsyra och neutralisering med lut där man tar bort bla lecitin och fria fettsyror. Blekning med blekjord som minskar mängden färgämnen. Deodorisering (med vattenånga) där man tar bort smak och luktämnen samt eventuella lösningsmedelrester. Vissa fettråvaror härdas eller omestras för att ge en önskvärd smältpunkt och konsistens; Genom behandling med vätgas och nickelkatalysator adderas väte till de omättade fettsyrornas dubbelbindningar varvid mättnadsgraden och smältpunkten höjs. Vid sk omesterifiering används natriummetylat och efter raffineringen kan små mängder av metanol förekomma…”
Hon jämför med smör: ”Man tar grädde så vispar man det länge. Voila!”
Hm. Nu måste jag fundera. För det första: själv är jag vegan, så smör är inget alternativ. Jag har Milda Mjölkfritt på smörgåsen, och vid bakning. Hur är det med den och allt det Hippihäxan skriver om? För det andra: Om man ser till klimatfrågan: är det då självklart att smör är miljövänligare än margarin, med tanke på hur djurindustrin fungerar?
Jag mailar Svensk mat- och miljöinformation, och passar också på att be om tips om vilket margarin som är miljövänligast (eftersom jag i vilket fall inte har tänkt börja äta smör):
”Hej, Läser en del om det miljömässigt negativa med margarin. För mig är det lite marigt, för som vegan är smör inget alternativ. Undrar:
1. Hur illa är det med margarinets negativa miljöeffekter, och skiljer det mycket mellan märken (jag äter Mildas Mjölkfritt)?
2. Vilket är egentligen miljöovänligast, smör eller margarin, om man också tar hänsyn till djurindustrins klimatpåverkan?”
SMMIs informationsansvarige Per-Anders Jande svarar nästa dag:
”Det finns ekologiska varianter av margarin. Band annat har jag sett ett veganskt margarin gjort på främst solrosolja. Hälsokostaffärer och en del vanliga affärer med ekologisk profil brukar ha en del sådant. De ekologiska helvegetariska margarinerna är definitivt bättre ur klimatsynpunkt än både smör och margarin som innehåller palmolja. Den negativa miljöpåverkan från skogsskövling för palmoljeproduktion är ju väldigt stor, med bland annat växthusgasutsläpp och förlust av biologisk mångfald som följd. För matlagning och bakning brukar det ofta funka bra med rapsolja och kallpressad ekologisk rapsolja tror jag är ett av de mest miljövänliga fettalternativ som går att få tag i.
Jag har tyvärr inga siffror som gör att jag kan göra en direkt jämförelse mellan smör och margarin med palmolja vad gäller klimatpåverkan, men rådet är att i första hand att byta till rapsolja eller försöka hitta ett ekologiskt vegetabiliskt margarin, eftersom det definitivt har minst negativ miljöpåverkan. I andra hand är det bra att försöka hitta ett margarin med så lite palmolja som möjligt. Milda Mjölkfritt innehåller ingrediensen ”vegetabiliskt fett”. När det inte står utsatt vad det är för typ av vegetabiliskt fett på en produkt är det i stort sett alltid palmolja. Du kan ju ringa och fråga Milda om det. Carlshamn skriver ut att de har palmolja i sitt margarin, men inte hur mycket. Det är möjligt att det går att få mer information om andelen palmolja genom att ringa aktuella tillverkare av mjölkfritt margarin.
Jag har svårt att tänka mig att smör skulle kunna vara generellt miljömässigt bättre än ett vegetabiliskt margarin. Mjölkkor får ju relativt stora mängder importerat kraftfoder och större delen av fodret är odlat. Det importerade kraftfodret är främst soja från Brasilien, men det kan även förekomma pressrester från Indonesisk palomljeproduktion i svenskt kraftfoder. Mjölkkor betar i princip inte alls på s k naturbetesmarker. Det innebär att mjölkproduktion har stor klimatpåverkan och bidrar till regnsskogsskövling i Amazonas och även i någon grad till skövlingen i Indonesien. Mjölkproduktionen är också en viktig orsak till att vi har en så hög konsumtion av nötkött i Sverige, eftersom 65% av det nötkött som produceras i Sverige kommer från mjölkindustrin (hankalvar och ”uttjänta” mjölkkor).
Sedan beror miljöpåverkan förstås på vilka mängder man använder av en vara. Om du använder relativt lite margarin och måste ta omvägar för att köpa det ekologiska margarinet är det kanske effektivare att lägga fokus på andra åtgärder som minskar din negativa miljöpåverkan. Vegansk kosthållning är alltid generellt bättre ur miljösynpunkt än en kost med mycket animalier i det långa loppet, även om skillnaden kanske inte är så stor för varje enskild vara.”
Så. Margarin är bäst, om det är helvegetariskt, och inte innehåller palmolja. Hur är det då med mitt Milda Mjölkfritt? Jag går till kylskåpet och kollar: ”vegetabilisk olja 35% (rapsolja, solrosolja, linfröolja”. Det låter ju bra. Men som Per-Anders sa så står det ”vegetabiliskt fett” också. Vad är det då? Jag mailar Unilever, och medan jag väntar på svaret skickar jag en till fråga till Per-Anders:
”Finns det någon (person eller organisation) som har koll (jämförelser) på vilka margarinmärken som är de mest miljövänliga?”
Han svarar då (och undrar också lite varför jag är så intresserad av just margarin och miljö ;-)):
”Det kan jag tyvärr inte svara på, men jag tror inte att någon försökt sig på att jämföra margariner ur miljövänlighetssynpunkt på något systematiskt sätt.
Miljöpåverkan kan ju vara av olika slag, t ex utsläpp av växthusgaser (palmoljeproduktion, odling av foder, hållning av mjölkkor), läckage av näringsämnen till havet (odling av foder, hållning av mjölkkor), förlust av biologisk mångfald och artutrotning genom regnskogsskövling (palmolje- och foderproduktion), spridning av gifter och ev. genmanipulerade organismer (icke-ekologisk odling). Alla dessa typer av miljöpåverkan är ju svåra att sammanfatta till en siffra, så exakta jämförelser av miljövänlighet är inte möjliga. Och jag tror inte att ens tillverkarna har detaljerad koll på miljöpåverkan i olika miljödimensioner, vilket också gör det praktiskt svårt att göra jämförelser.
Däremot är det tydligt att viss produktion har mindre negativ miljöpåverkan än annan. Animaliska ingredienser har större negativ miljöpåverkan än vegetabiliska, ekologiskt odlat är mer miljövänligt än konventionellt odlat och palmolja är en stor miljöbov. Det borde räcka för att kunna rangordna i alla fall vissa margariner efter miljövänlighet, speciellt om man vet andelen palmolja.” (Det där sista tyckte jag var en bra sammanfattning, så det är jag som har boldat./SC)
Svaret från Unilever kommer efter ett par dagar:
1. I Milda Mjölkfritts innehållsförteckning finns ”vegetabiliskt fett”. Varifrån kommer det?
Svar: det kommer från palmolja
2. Hur kommenterar ni följande kritik, som jag sett, mot margarin:
a) oljan fraktas i tankbåtar som också används för kemikalier, och under framställningsprocessen används b) bensin c) aceton d) fosforsyra e) lut f) blekjord g) vätgas h) nickelkatalysator i) natriummetylat.
Svar: vi använder oss av samma oljor som finns att köpa i en vanlig livsmedelsbutik. Råvaror för livsmedel transporteras inte i samma tankar som används för kemikalier. ”
Ok, det där med tankbåtarna skulle alltså inte stämma för mitt margarin, men det verkar rätt tydligt att man vill dölja att palmoljan finns med. Och frågorna 2b-i fick inget svar alls, så jag provar igen. Efter några dagar, och lite påstötningar, svarar Unilever att
”Våra margariner innehåller inget av de ämnen som du räknat upp. Vi använder oss av samma oljor som går att köpa i en vanlig livsmedelsbutik.”
Jag svarar att jag har förstått att de inte innehåller dem, men undrar om de används i tillverkningsprocessen. Jag får då, snabbt och vänligt, ett nytt svar:
”Våra margariner innehåller omestrade och härdade fetter ( dock enbart fullhärdat fett ). När man härdar ett fett används precis som du skriver nickel och väte. Nickel används enbart som katalysator och väte används för att mätta fettet. Vid omestring spjälkas fettsyrorna från glyceroldelen och återesterifieras till nya triglycerider. Vid omestring används generellt sett natriumetylat.”
”Ursäkta att jag är bråkig”, skriver jag tillbaka. ”Vill bara bli helt klar: det betyder att nickel, väte och natriumetylat används i vissa steg under tillverkningsprocessen. Men hur var det med de återstående fem: bensin, aceton, fosforsyra, lut, blekjord. Förekommer de inte alls under tillverkningsprocessen?”
Då svarar tjejen hos Unilevers konsumentkontakt att
”Jag har tyvärr inte denna informationen. Då vi har omestrat och härdat fett i våra margariner, kan jag enbart svara för dessa processer.”
Hon hänvisar istället till ”tillförlitliga sidor på Internet” för allmän information om ”tillverkningsprocesser av t ex margarin”.
Hm, det där blev jag inte så klok av. Förekommer alltså inte de där sista ämnena alls när man gör ”mitt” margarin, eller har konsumentkontakten instruktioner om att aldrig prata om ”bensin i margarin”, som det ju varit en del rubriker om? Jag tackade i alla fall, och slutade fråga mer där.
Så hur gör jag nu då? Jag har ännu inte lagt av med Milda Mjölkfritt, men jag tänker leta efter ett som är helt utan palmolja (tips?). Men svaret på frågan smör eller margarin kan faktiskt vara: inget av dem. Redan tidigare har jag upptäckt hur enkelt och gott det är att göra nötsmör på t ex cashewnötter. Och det är bara en av hundratals goda möjligheter. Problemet är kak- och bullbak. Jag återkommer när jag löst det.
Relaterat:
1. Ett faktablad om margarin från Sveriges Konsumenter i samverkan. Det är visserligen några år gammalt, men mycket innehållsrikt och avslutas med kloka förslag som att ”Inga processade matoljor ska rubriceras som ‘vegetabiliska’, i synnerhet om de är härdade eller omestrade.” och ”Om någon ingrediens varit i kontakt med bensin eller annat lösningsmedel skall detta anges.”
2. Gunnar Lindgrens samlingssida om matfett och margarin.
3. Fjolårets Uppdrag granskning om djurindustrin och växthusgaserna (även om vissa ansåg att mjölken då glömdes bort).
4. FAO-rapporten som nyss nämnda program baserades på.
5. För rättvisans skull, ett klimatsvar från mjölkindustrin själv.
6. En diskussionstråd i ämnet hos Ecoprofile.
7. En diskussionstråd om alternativen till både smör och margarin.
8. Om du har andra lästips, lämna dem gärna här nedanför.
Det är underbart när du tar dig an en fråga…. Det blir liksom grundligt gjort. Nyfiken på baket!
Härlig genomgång. Man liksom bara sveps med!
Undras om inte det enklaste svaret är att försöka övergå till vanliga oljor där det går. Borde funka för de flesta bak. Funkar detfinitivt till stekning och sådant. Hm, där fick jag själv något att fundera på.
Har en kollega som är vegetarian och kör med jordnötssmör på mackan.
Oj, vad grundlig du har varit – imponerad! Har du provat kak- och bullbak med en blandning av 4 delar mildsmakande olja och 1 del vatten? Att det inte går att få ihop en smidig pajdeg eller mördeg med olja istället för smör, beror på att smöret innehåller ganska mycket vatten som liksom klistrar ihop mjölet. Oljan är rent fett, och mjöl och olja blir bara smuligt. Lite vatten till så blir det deg. Olja istället för smör eller margarin i bulldeg borde väl inte vara något problem? Så länge man inte tar olivolja eller någon annan matigt stark olja.
PS. Hummus och mixade tofupålägg (t.ex. med honung (ok – lönnsirap för veganskt), citronsaft, kanel, vanilj, russin, nötter, olja) går väl bra på macka utan smör eller margarin emellan? Och spanjorerna ringlar olivolja på brödet när vi brer smör … Margarin är inte mat, det duger kanske att putsa skorna med …
Tack Emelie, Johan och Eva. Ska prova det där med olja och vatten i baket. Och visst finns det pålägg (tack för goda tips).
p.s. Eva, din blogg är given i nästa måndagssvep.
Spännande artikel…. även fast jag inte tror att ”smör” från cashewnötter är någon höjdare ur miljö-/resurssynpunkt.
Jag tror att vi måste börja inse att matfetter generellt medför stora resursproblem. Det krävs helt enkelt mycket jordbruksmark för att framställa de fetter vi använder i matlagning och som pålägg.
Läser i den nyutkomna boken ”Mat&Klimat” att oljeväxter odlas på 6% av den jordbruksmark som den genomsnittlige svensken behöver för att tillfredsställa sin livsmedelskonsumtion. Kanske låter lite, men det är faktiskt lika mycket mark som går åt till spannmål eller tre gånger mer jordbruksmark än vad som används till grönsaker och rotfrukter. 75% av jordbruksmarken används till beten och djurfoder.
Lika väl som vi behöver minska på köttkonsumtionen när vi ska föda en växande världsbefolkning så kanske vi även behöver minska på vår konsumtion av matfetter av samma skäl, oavsett om det är palmolja eller kallpressad rapsolja.
Ekostore i Göteborg säljer två ekologiska margarin med ohärdat fett av tyskt fabrikat. En baserad på solrosolja och en baserad på olivolja. De innehåller även ett annat oidentifierat ohärdat fett, men som gissningvis är ekologisk palmolja eller kokosnötsfett. Jag har inte provat dem än.
Hej! Vilken jätteintressant blogg och även det här fett-inlägget! Toppen!
Jag har reagerat lite på det på min egen blogg.
Sambon sa just att solrosmargarinet smakar skit… 🙂 Det vet jag inget om för jag har inte provat.
Men här hittade jag bredbar olivolja:
http://www.aromboden.se/default.aspx
Värt att prova!
Tack för tipset, Mikaela.
[…] har tagit upp ämnet smör eller margarin ur ett miljöperspektiv, och den aspekten har jag inte tagit hänsyn till utan det har bara handlat om vad jag anser […]
hej!
Vilket underbart inlägg.
Jag är ju inte vegetarian och vill ju ha smör… 😉
Men, margarin är riktigt äckliga saker och det vill jag inte se på matbordet, särskilt inte då mina barn ska äta.
Jag har gjort ett inlägg om margarin i dag som jag tänker skicka runt till personer som behöver få veta.
I mitt inlägg har jag länkat till dig och även citerat lite.
Jag hoppas att det är okej för dig?
/Cattis
Självklart, Cattis.
Sen har Milda Mjölkfritt ett annat problem, det är animaliskt d-vitamin. Lite lurigt var det dock att få dem att erkänna det, först var det ”syntetiskt d-vitamin från fårull” vilket ju inte går ihop, hur är det syntetiskt och från fårull? Det visade sig sen att det bara vara animaliskt från fårull.
Hej Sven!
Bra research! Jag är också vegan och undviker gärna margarin. Jag har länge försökt hitta ett alternativ och nu har jag gjort det. Man kan göra eget margarin på kokosfett! Det blir jättebra på mackor, men i matlagning har jag inte provat.
Hemgjort margarin 1 (sojagrädde)
2,5 dl sojagrädde
2,5 dl rapsolja
175 g kokosfett
1-2 tsk citronjuice
1-1,5 tsk salt
0,5 krm gurkmeja
1. Smält kokosfettet
2. Häll sojagrädde i en mixer tillsammans med gurkmeja, salt och citron.
3. Kör mixern på låg hastighet och häll långsamt i oljan och sedan det smälta kokosfettet. Mixerhastigheten kan behöva ökas när det tjocknar.
4. Häll upp smeten i en burk eller två. Låt stå i kylen över natten.
Hemgjort margarin 2 (cashewnötter)
1,5 dl råa cashewnötter
ca 1,75 dl vatten
2,5 dl rapsolja
150 g kokosfett
1-2 tsk citronjuice
1-1,5 tsk salt
0,5 krm gurkmeja
1. Smält kokosfettet
2. Häll cashewnötter och vatten i en mixer tillsammans med gurkmeja, salt och citron. Gör cashewgrädde genom att köra mixern på max ett par minuter.
3. Kör mixern på låg hastighet och häll långsamt i oljan och sedan det smälta kokosfettet. Mixerhastigheten kan behöva ökas när det tjocknar.
4. Häll upp smeten i en burk eller två. Låt stå i kylen över natten.
Cashewmargarinet blir lika gott, men jag tror det har kortare hållbarhet.
Varma hälsningar från Magnus
nina (ursäkta sen respons): tack för info.
Magnus: Vilka bra tips. Ska definitivt prova (behöver bara skaffa en bra mixer). Tack!!
Hej! Vilken jätteintressant blogg
Hej!Jag vill bara veta om det innehåller alkohol i mildan?
Ekologiskt smör då. Använder man palmolja i det också?
En sida för de som vill vara med och påverka som konsument 🙂
http://www.konsumentsamverkan.se/skolmaten.htm
För övrigt så är ju det ekologiska smöralternativet det bästa ur miljöperspektiv då en viss mängd av djurens foder ska komma från den egna gården 🙂
I was very pleased to seek out this internet-site.I wanted to thanks to your time for this glorious read!! I undoubtedly enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.
Någon skriver
75% av jordbruksmarken används till beten och djurfoder.
Och..
Lika väl som vi behöver minska på köttkonsumtionen
Vad händer om vi slutar ge korna odlat kraftfoder (korn, soja). Sen låter vi kor beta på marker som inte ens kan odlas och så äter vi upp precis allt på ett djur.
Jag tycker att vi ska förbättra köttproduktionen så att den blir miljösmartare. Tänker man till så kan den ge mat nära nog direkt från solen och dessutom så kan vi få en bättre natur där massor av olika arter och livsformer kan samsas (naturliga betesmarker). Alternativet är monokulturella enformiga odlingslanskap där bara en gröda kan växa som måste passeras av dieselfordon vid harvning, plöjning, skörd, gödsling och sådd.
En sak att kolla på när man är ute och åker. Vad lite djur man ser. Jag ser knappt en ko på de 27 milen till Sthlm. Hästar, skog, marginalytor där gräset bara vissnar och stora tråkiga åkrar kryllar det av.
Hej!
Det finns en artikel från 2010 som jämför margarin och smör ur miljösynpunkt: ”Comparative life cycle assessment of margarine and butter consumed in the UK, Germany and France” av Katarina Nilsson och medarbetare. Artikeln publicerades i ”Int J Life Cycle Assess”. Jag kan e-posta artikeln till dig om du skickar din e-post!
Artikelförfattarnas slutsatser:
”Margarine products are significantly better than butter products for the impact categories: Global warming potential, eutrophication potential and acidification potential. Also primary energy use and land occupation are less for margarine than butter, though not as significant as for the other impact categories.”
Hälsningar!
Camilla Gard, nutritionist,
Tänk på att neutrala matoljor är blekta och processade kemiskt.
Hej!
Läste din artikel och precis som du så försöker jag hitta ett miljövänligare och icke-kemikalskt smör eller margarin. Jag använder mig av Milda då jag är laktos/mjölk intolerant. Även jag har snubblat över nån länk om hur och vad som används vid tillverkningen av dagens smör/margarin. Blev alldeles förskäckt men dock inte förvånad. Jag har också haft kontakt med Naturskyddsföreningen i Skåne men blev hänvisad till Göternorgs kontor då dem behandlar större omfånget av miljöfrågor, än har jag inte tagit tag i det, men är ändå på jakt efter ett mjölkfritt smör/margarin som INTE innehåller palmolja och bara ekologiska råvaror. Undrar nu ifall du har hittat lite tips om vilka märken av margarin/smör som finns att handla in och som inte innehåller palmolja? Tips är glatt välkomna. // mvh Muriel(maila gärna)
Hej. Även jag har försökt få bort palmoljan. Ska nu testa mjölkfritt flytande margarin på mackan. Den verkar inte innehålla palmolja.